Η τοποθέτηση του υποψηφίου μας Άκη Παρασκευόπουλου για τη διαφορά μεταξύ διαχείρισης και διακυβέρνησης

Η έννοια της διακυβέρνησης είναι πολυσχιδής, μπορεί να δοθεί με πολλούς τρόπους από διαφορετικούς ανθρώπους και οντότητες. Ο ορισμός της εξαρτάται συχνά από τους επιδιωκόμενους στόχους και το κοινωνικοπολιτικό περιβάλλον εντός του οποίου πρέπει να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι. Πολλοί ορισμοί εστιάζονται σε διαδικασίες, δομές και ρυθμίσεις που σχετίζονται με τη διοίκηση της μονάδας οργάνωσης.


Το ρήμα κυβερνώ (-άω), αρχικά, προσδιόριζε τη διοίκηση του πλοίου και του άρματος στην αρχαιότητα. Το ουσιαστικό κυβέρνηση, ήδη από την εποχή του Πλάτωνα προσδιόριζε τη διοίκηση του πλοίου, ενώ η λέξη «κυβερνήτης», από την εποχή του Ομήρου, προσδιόριζε το διοικητή του πλοίου. Διακυβέρνηση είναι ο τρόπος κυβέρνησης, τα μέσα που χρησιμοποιούνται, οι στόχοι και οι σκοποί, τα αποτελέσματα και οι ερμηνείες αυτών, είναι όλα μαζί.


Η πιο γνωστή διακυβέρνηση είναι η εταιρική, ως φιλοσοφία καλής και χρηστής διακυβέρνησης κρίνεται με ποιοτικά κριτήρια αποτελέσματος (ανάπτυξης, μεγέθυνσης, μείωσης κινδύνου με δικλείδες ασφαλείας, εσωτερικό έλεγχο διαδικασιών διαφάνειας κοκ) και μετριέται με απόδοση (δείκτες κέρδους, δείκτες ασφαλείας, δείκτες ρευστότητας κοκ).

Υπάρχει ειδική νομοθεσία στην Ελλάδα που υποχρεώνονται ειδικά οι εισηγμένες εταιρείες,να έχουν αυτή την οργανωσιακη πρακτική, τι γίνεται όμως με τις μη εισηγμένες και μάλιστα τις μικρομεσαίες , που είναι και το σύνολο σχεδόν των εταιρειών στην Κορινθία ? Δεν υπάρχουν τέτοιοι κανόνες .


Από μια οικογενειακή προσωπική επιχείρηση με έναν υπάλληλο χωρίς ΔΣ ή μία μη κερδοσκοπική εταιρεία μέχρι και μια κεφαλαιουχική επιχείρηση με ΔΣ ή έναν δημόσιο οργανισμό πρέπει να μπαίνουν κανόνες , διαδικασίες και μετρήσεις .


Με αυτή την κουλτούρα οι αποφάσεις του επιχειρηματία ή πρόεδρου ΔΣ έχουν τεκμηρίωση δεν λειτουργεί με το συναίσθημα μπορεί να πάρει αποφάσεις για το μέλλον αλλά και να προφυλαχτεί από κινδύνους.


Όταν ο επιχειρηματίας ή ο Πρόεδρος ενός οργανισμού δεν έχει διευθύνων σύμβουλο ή εκτελεστικό μέλος ΔΣ με γνώση των παραπάνω δεδομένων –κανόνων -μετρήσεων δεν έχει παρά μόνο το επιχειρηματικό ταλέντο του .Σε περιβάλλον όμως ρευστότητας ,επαναλαμβανόμενων κρίσεων ,πολέμων κοκ δεν θα τον βοηθήσει.


Ακόμα και μία ατομική επιχείρηση για κάθε απόφαση πρέπει να συμβουλεύεται τον οικονομικό της σύμβουλο –λογιστή.


Η νέα διοίκηση του επιμελητηρίου χωρίς συναίσθημα , νηφάλια με μετρήσεις,διαδικασίες και γνώση θα προσπαθήσει μέσω όλων των εργαλείων διοίκησης να δώσει στους επιχειρηματίες μια σύγχρονη ματιά διοίκησης και οργανωσιακής κουλτούρας …δεν θα κάνει απλά διαχείριση, θα κάνει διακυβέρνηση

Άκης Παρασκευόπουλος
Υποψήφιος Σύμβουλος Επιμελητηρίου Κορίνθου
Τάκης Λουζιωτης
Επιχειρηματική Δύναμη